Een passende uitvaart
Passend bij de overledene, maar ook passend voor de mensen die achterblijven en afscheid nemen.
De Nederlandse wet laat veel ruimte voor een persoonlijke uitvaart. In feite stelt deze wet, dat door een arts moet worden vastgesteld dat iemand daadwerkelijk is overleden, en dat het lichaam van de overledene moet a) worden begraven, b) worden gecremeerd, of c) aan de wetenschap ter beschikking wordt gesteld. De wetgever laat ons vrij om de tijd tussen die twee eisen naar eigen inzicht in te vullen.
Effero helpt u
De ene uitvaart is de andere niet. Waarschijnlijk bent u in uw leven al eens op een -of meerdere- uitvaarten aanwezig geweest. Ze lijken op elkaar, dat is waar. Op dezelfde manier lijken mensen op elkaar, maar het verschil zit in de details. Wat bij de een passend is, is bij de ander een verkeerde keuze.
Effero luistert naar uw verhaal en helpt u te kiezen uit de vele opties die er zijn bij een uitvaart. Een kist of een lijkwade, dragers of niet, een koffietafel in het crematorium of in uw favoriete café … de mogelijkheden zijn eindeloos, en: u kent ze niet allemaal.
Vooraf? Of nadien?
Maakt het verschil of u ons contacteert voordat iemand is overleden, of nadat? Nee. Onze aanpak is hetzelfde, met een uitzondering; wanneer iemand is overleden is er wat meer haast. Volgens de wet moet een overledene binnen 7 werkdagen (uitzonderingen daargelaten) worden begraven of gecremeerd. Hoe dan ook nemen we de tijd om samen met u te kijken wat passend is, en wat binnen uw budget past.
Uw wensen worden vastgelegd in een document en de kosten worden aan u geoffreerd. Deze offerte is een jaar geldig, dus u kunt ruim vooraf bij ons terecht als dat nodig is.
Uw wensen
Er zijn veel dingen te bespreken rondom een uitvaart. Bij Effero werken we graag met u samen, om de uitvaart zo vorm te geven dat hij recht doet aan de overledene, en de nabestaanden helpt om afscheid te nemen. Een afscheid op maat.
Een belangrijke vraag is uiteraard of het gaat om een crematie, een begrafenis, of misschien zelfs een afscheid van iemand die zijn of haar lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld.
Een belangrijke vraag is ook waar de overledene verblijft tot het moment van de uitvaart. U kunt gebruik maken van een rouwcentrum, maar thuis opbaren is zeker ook mogelijk, zelfs in het eigen bed als u dat zou willen. U moet ook nadenken op welke manier u nabestaanden afscheid wilt laten nemen. Gebeurt dat nog alleen bij een collectieve gelegenheid of wilt u mensen ook vooraf, voor de daadwerkelijke uitvaart, in de gelegenheid stellen om de overledene te bezoeken?
Op welke manier wilt u de familie, vrienden en andere bekenden op de hoogte stellen van het overlijden? Vaak wordt gebruik gemaakt van een rouwkaart, maar in het huidige digitale tijdperk is het natuurlijk ook mogelijk om via e-mail een rouwkaart te sturen. Misschien wilt u ook een aankondiging plaatsen in een landelijk of regionaal dagblad.
Als u, voor de uitvaart, nog gezamenlijk de overledene gedag wilt zeggen, waar gebeurt dat dan? De aula van een begraafplaats of crematorium wordt daar vaak voor ingezet, maar u bent vrij om dit op elke gewenste plek te doen. Bij u thuis bijvoorbeeld, of op een plek die voor de overledene belangrijk was, bijvoorbeeld een café of clubhuis.
En dan nog: een kist, of misschien een lijkwade? Wel of geen bloemen, en zo ja, welke bloemen. Hoe wilt u de overledene laten vervoeren? Een rouwauto, een koets, op een bakfiets? Alles is mogelijk en wij van Effero helpen u om niets te vergeten, en om de keuzes te maken die bij u passen.
Bij het overlijden
Direct na het overlijden heeft u eerst contact met een arts. Dat kan uw huisarts zijn, of een ziekenhuisarts, afhankelijk van de situatie. De arts geeft u een verklaring van het overlijden. Deze verklaring hebben wij nodig om de uitvaart te mogen regelen.
U schakelt ons in op het moment dat u dat nodig vind. Dat mag direct na het overlijden of misschien wacht u liever tot de volgende ochtend, dat maakt niet uit. Vanaf dat moment zorgen wij van Effero ervoor dat alles volgens uw wensen wordt uitgevoerd.
Na de uitvaart
Na de uitvaart gaat het leven verder. Afscheid nemen, aanvaarden dat iemand er niet meer is, kost tijd. Bij dat verwerkingsproces kan Effero u niet direct helpen, maar we kunnen u desgewenst in contact brengen met mensen die daar wel in zijn gespecialiseerd.
Veelgestelde vragen
Ja, dat is mogelijk. Volgauto’s krijgen van ons een ‘rouwvlag’, die tussen het raam wordt geklemd. Op die manier is de stoet herkenbaar en krijgt voorrang op ander verkeer. De chauffeur van de rouwauto houdt rekening met de volgauto’s bij stoplichten en kruisingen.
Jazeker kan dat, en wel op twee manieren: laag gedragen of geschouderd. Hou er rekening mee dat we hiervoor altijd twee medewerkers van De Helpende Hand in moeten zetten. Zij geven u instructie in het hanteren van de kist, en helpen de kist bij een begrafenis veilig op het graf te plaatsen.
Ja, dat kan zeker. Let wel op de afstand en de tijd die hiervoor nodig is. Dit vergt wat organisatie, maar is zeker mogelijk. Wel zijn we genoodzaakt hiervoor politie en/of verkeersregelaars in te zetten, zeker als de rouwstoet drukke kruispunten moet oversteken.
Bij een begrafenis worden bloemen vaak achtergelaten bij het graf, bij een crematie biedt het crematorium een verzamelplaats waar de bloemen gedurende een periode blijven liggen. Het is natuurlijk geen verplichting om dat zo te doen. U kunt er ook voor kiezen om de bloemstukken op een andere locatie te plaatsen, bijvoorbeeld een monument, een dierbare plek. Als voorbeeld: bij de uitvaart van de heer Paauwe heeft Effero de bloemen op verzoek geplaatst bij het Indisch Monument in Den Haag.
Effero is gevestigd in het sluisgebied van Leidschendam. We werken voornamelijk in de regio Zuid Holland, maar op verzoek is het mogelijk om ook daarbuiten een afscheid voor u te regelen. In dat geval zullen we wel, in overleg, extra kosten rekenen voor de kilometers die we moeten afleggen om op locatie te komen.
Begraven is vaak alleen op de zaterdag in het weekend mogelijk en niet op zondag of in de avonduren. Bij verschillende crematoria zijn er in de avond, op zaterdag en op zondag mogelijkheden.
Nee, dat hoeft niet. Natuurlijk kan dit via Effero en wij kunnen u verschillende mogelijkheden laten zien , maar waar of hoe u de uitvaartkist besteld is geheel aan u.
Jazeker, als u zich bij het maken ervan maar aan bepaalde eisen en regels houd, welke zijn opgesteld door de wet en begraafplaatsen en crematoria. Effero kan u aan deze regels helpen.
Wat zijn ongeveer de kosten als er een klein bedrag te besteden is en wat zijn dan de mogelijkheden?
Voor een bedrag rond de €2500 zijn er al mogelijkheden te bedenken. Een voorbeeld; thuisopbaring en de afscheidsdienst in de intieme huiselijke sfeer, in de huiskamer.
U bespaart dan de kosten van een aula en of uitvaartcentrum. Ook als u tegen een thuisopbaring opziet, zijn er nog andere (goedkopere) alternatieven voor een uitvaartcentrum.
Nee, u kunt in principe elke lokatie kiezen die u wilt. Effero kan u helpen met het maken van de juiste keuze hierin. Een voorbeeld is; de sportclub, verenigingsgebouw, theater, landgoed, boerderij. Of misschien wel gewoon thuis!
Heeft u zelf misschien een lokatie in gedachten maar weet u niet of dat mogelijk is? Effero gaat dit graag voor u onderzoeken en regelen.
Na het overlijden moet de overledene worden verplaatst. Van het woonhuis of ziekenhuis naar een condoleanceruimte, naar de plek waar afscheid wordt genomen en uiteindelijk natuurlijk naar de laatste rustplek. Dit associeren veel mensen met een traditionele rouwauto. Zo’n grote zwarte of grijze Cadillac met gordijntjes.
Dat hoeft niet. In principe mag een overledene op elke manier worden vervoerd, dat hoeft niet in een speciale auto. Als u wilt, mag u uw eigen auto gebruiken, of uw eigen bakfiets. De wet schrijft daar niets over voor. De enige vraag die belangrijk is, is: wat zou de overledene een goede manier van vervoeren hebben gevonden?