Afscheid in de anderhalvemetersamenleving

Sinds het coronavirus rondwaart zijn veel dingen anders dan we gewend waren. Afstand houden, geen handen schudden, thuisblijven, mondkapjes. We begrijpen waarom het nodig is. Om onze naasten en onszelf te beschermen, maar ook om te voorkomen dat onze ziekenhuizen, met al die hardwerkende zorgverleners, overbelast raken.

Ook bij het afscheid nemen van iemand die is overleden, merken we er de gevolgen van. Met een grote groep samenkomen, in gezamenlijkheid rouwen, mag nu niet. Dat is des te pijnlijker nu er, juist door dat virus, meer mensen overlijden dan gebruikelijk.

Effero kan die omstandigheden niet veranderen, hoe graag we dat ook zouden doen. Wat wij wel doen is, samen met u, zoeken naar mogelijkheden die u, en de mensen rond u, kunnen helpen om toch, ondanks de restricties, een goed en waardig afscheid te regelen, natuurlijk binnen de richtlijnen van de branchevereniging BGNU en het RIVM.

Het is belangrijk dat u weet dat het in deze tijd nog steeds mogelijk is om een waardig, persoonlijk en memorabel afscheid te hebben. Wij helpen u om uw weg te vinden in alle -soms nieuwe- mogelijkheden om te herdenken. Bijvoorbeeld het vastleggen van beelden door fotografie of zelfs live-streaming, kan helpen om ook de mensen die niet fysiek bij het afscheid aanwezig kunnen zijn, toch deel te laten nemen.

Heel veel is gewoon hetzelfde

We komen nog steeds bij u langs om het de uitvaart met u te kunnen bespreken. Dat doen we ook nog steeds met twee medewerkers, zoals we dat gewoon zijn. Natuurlijk letten we daarbij op de anderhalve meter en andere voorzorgsmaatregelen. We komen ook de laatste zorg bij de overledene verlenen. Bij een thuisopbaring komen we dagelijks langs om te kijken of alles goed gaat.

Effero hecht juist veel belang aan het persoonlijke contact met u, daar willen we niets aan wijzigen.

Op de locaties waar uitvaarten worden gehouden, of dat nu rouwcentra zijn, of andere door u verkozen plekken, gelden natuurlijk voorzorgsmaatregelen. Die worden overal anders vormgegeven. We besteden nu extra veel zorg om vooraf, met die locaties alle mogelijkheden door te nemen. Op die manier kunt u een keus maken of uw wensen op die locatie passen.

Als blijkt dat het afscheid dat u voor ogen heeft, op dit moment echt niet uit te voeren is, dan is er altijd de mogelijkheid om nu, kort na het overlijden, een klein afscheid te organiseren. U kunt dan later, wanneer de maatregelen rond corona versoepelt zijn, of helemaal niet meer van toepassing, een grotere herdenking houden. Misschien op een andere datum of plek die voor de overledene van belang was.

De oorzaak van overlijden is corona

In dat geval zijn er wel een aantal, voor u en ons zeer vervelende en waarschijnlijk pijnlijke beperkingen. Zo is het in dat geval niet mogelijk om zelf bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. Onze collega’s van Dulci Memorio Rouwservice,  die de verzorging doen, gaan dan ook gekleed in beschermende kleding en ook wijzelf mogen daarbij dan niet aanwezig zijn. Thuis opbaren is niet mogelijk in dit geval, Natuurlijk zijn wij wel aanwezig bij het uitgeleide doen vanuit het huis, om u daarbij van steun te kunnen zijn.

Illustratie

De anderhalvemetersamenleving in de praktijk: effero op het binnenhof

Bekijk de hele serie