Door Nico Heemelaar

Dit artikel verscheen in het Algemeen Dagblad van maandag 17 april 2023

Uitvaarten met een fietskar, motor met zijspan of personenbus bestaan hier al langer, maar nu is het ook mogelijk een overledene per sloep naar de laatste rustplaats te brengen. Uitvaartcentrum Effero heeft samen met rederij Willemsvaart een uitvaartboot ontwikkeld.

Effero bestaat al zeven jaar als onafhankelijk uitvaartbedrijf, maar is sinds enkele maanden gevestigd in het historisch sluishuis aan de Vliet. Die ligging biedt de mogelijkheid om vanuit de rouwkamer pal voor de deur op te stappen en vanaf daar naar een van de begraafplaatsen of crematoria in de regio te varen. ,,Sint Barbara in de Binckhorst en de begraafplaatsen Nieuw en Oud Eik en Duinen in Den Haag zijn goed bereikbaar over het water en ook voor Eikelenburg in Rijswijk bekijken we de mogelijkheden om naartoe te varen”, zegt René Dullaart-Heijkoop van Effero.

Om deze nieuwe manier van rouwvervoer in te voeren werkt het bedrijf samen met de Willemsvaart. Deze rederij heeft een ruime ervaring met laveren door de Haagse wateren en het vervoeren van uiteenlopende soorten passagiers. Met zijn sloepen verzorgt de Willemsvaart toeristische rondvaarten en thematochten naar zowel bekende als verborgen plekken.

,,Een uitvaart is allang niet meer standaard”, zegt Dullaart-Heijkoop. ,,Je kunt kiezen voor een sobere plechtigheid, maar ook voor een uitgebreid samenzijn na afloop met een glaasje en een hapje. Alles is in principe mogelijk. Op de sloep is maximaal plek voor 23 mensen, maar als de groep groter is, dan varen we er met een salonboot achteraan. Vervoer per boot is met een tarief tussen de 400 en 500 euro niet veel duurder dan de auto. Het enige risico is het weer, want we werken met een open sloep. Maar ook als het giet vinden we een oplossing.”

Eigen aanlegkade

In andere steden is het al langer mogelijk om per boot naar de laatste rustplaats te varen. In Amsterdam gebeurde dat al in 1995 bij de uitvaart van Annie M.G. Schmidt. Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam beschikt zelfs over een eigen aanlegkade waar meerdere schepen kunnen afmeren.

Zaterdagmiddag was de uitvaartboot voor het eerst te zien tijdens de open dag van Effero. De presentatie van de boot viel samen met de culturele erfgoeddag Leidschendam-Voorburg. Heel de gemeente leek te zijn uitgelopen voor de historische trekschuiten die door het sluisje van Leidschendam trokken en waarmee boottochtjes konden worden gemaakt naar Leiden en Den Haag. Dat leidde soms tot verwarring op de aanlegkade. ,,Kan ik hier opstappen voor de boot naar Leiden”, was een veelgehoorde vraag.

Het mooie weer lokte eveneens veel mensen naar de terrassen aan de Sluiskant. Is zo’n vrolijke en levendige plek wel geschikt voor een rouwcentrum? ,,Juist wel”, zegt René Dullaart-Heijkoop. ,,Dood en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In veel crematoria en uitvaartcentra ontbreekt de huiselijke sfeer. Wij hebben een familiekamer ingericht waar nabestaanden 24 uur per dag terecht kunnen om in een prettige omgeving afscheid te nemen van hun dierbaren. Op een plek die midden in het leven staat.”

Met mede-eigenaar Riekie Esser wonen René Dullaart-Heijkoop en zijn partner ook zelf in het historische sluishuis waar het rouwcentrum is gevestigd. ,,Het was altijd al een grote droom ons te vestigen op een plek tussen kroeg en kerk. We hebben de familiekamer al gebruikt voor een uitvaartdienst in intieme setting. Met na afloop bitterballen uit het café hiernaast en een harinkje van de vishandel om de hoek. Dat is ook een voordeel als je hier zit.”