Door een wijziging in de Wet om de lijkbezorging uit 1991 hoeft een overledene in Nederland niet in een kist begraven of gecremeerd te worden maar mag dat ook in een lijkwade samen met een opbaarplank zijn. En in het lijkomhulselbesluit van 1998 staat beschreven dat een lijkwade van een natuurlijke materiaal gemaakt moet worden. Vilt wordt van wol gemaakt en is daardoor 100% natuurlijk.
Mijn idee om een lijkwade van vilt te maken kwam omdat mijn moeder in een lijkwade begraven wilde worden. Ik heb deze voor haar mogen maken. Bij de condoleance merkte ik dat er minder barrières zijn om afscheid te nemen van de overledene als deze in een lijkwade ligt in plaats van in een kist.
Ten eerste hoef je niet over een rand heen te kijken zoals je wel bij een kist moet doen.
Het beeld dat ontstaat bij een opbaring is die van een de overledene die in warme zachte deken omwikkeld is.
Vilt is een warm, zacht aanvoelend materiaal, veel mensen willen dat aanraken, en met het aanraken van de lijkwade raak je ook de overledene aan.
En ook het sluiten van een lijkwade is een zacht natuurlijke handeling alsof je iemand toedekt met een warme zachte deken.
Mijn lijkwaden maak ik van diverse wolsoorten in hun natuurlijke kleurscharkeringen. Verder gebruik ik natuurlijke vezels zoals zijde, vlas en linnen. Ik heb verschillende lijkwaden op voorraad maar ik kan ook in overleg een persoonlijk ontwerp maken en deze uitvoeren.
Saskia Beentjes